Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021 – 2027 to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Jabłonce przystąpił do udziału w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023.
Dystrybucja żywności wśród osób najbardziej potrzebujących w Gminie Jabłonka realizowana jest przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej przy współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Jabłonce.
Od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027.
Nowe kryteria stanowią 265% kryterium ustawowego uprawniającego do świadczeń w pomocy społecznej i wynoszą odpowiednio:
- 2056,40 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
- 1590,00 zł w przypadku osoby w rodzinie.
FEPŻ stanowi kontynuację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w ramach którego wsparcie w postaci paczek żywnościowych lub posiłków otrzymywało średnio ponad 1,3 mln odbiorców rocznie – osób i rodzin w trudnej sytuacji życiowej, a ok. 150 tys. z nich uczestniczyło dodatkowo w różnych działaniach towarzyszących na rzecz włączenia społecznego.
FEPŻ to jeden z programów krajowych, które będą realizowane z udziałem środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus zgodnie z Umową Partnerstwa na lata 2021-2027. Za wdrażanie Programu odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca.
Celem szczegółowym programu jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej lub podstawowej pomocy materialnej osobom najbardziej potrzebującym, w tym dzieciom, oraz zapewnienie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne.
Okres realizacji dostaw : czerwiec 2024 – listopad 2024.
Artykuły spożywcze do Podprogramu 2023:
- Groszek z marchewką – art. warzywne i owocowe
- Dżem truskawkowy – art. warzywne i owocowe
- Makaron jajeczny świderki – art. skrobiowe
- Mąka pszenna – art. skrobiowe
- Kasza jęczmienna – art. skrobiowe
- Płatki owsiane – art. skrobiowe
- Herbatniki maślane – art. skrobiowe
- Kawa zbożowa rozpuszczalna – art. skrobiowe
- Mleko UHT – art. mleczne
- Ser podpuszczkowy dojrzewający – art. mleczne
- Szynka wieprzowa mielona – art. mięsne
- Szynka drobiowa – art. mięsne
- Pasztet wieprzowy – art. mięsne
- Szprot w oleju – art. mięsne
- Cukier biały - cukry
- Olej rzepakowy - tłuszcze
- Fasolka po bretońsku – dania gotowe
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Jabłonce w celu uzyskania skierowania kwalifikującego do otrzymania pomocy żywnościowej.
Skierowania są wydawane w dni robocze przez pracowników socjalnych w godzinach 8:00 – 15:30 w pokoju numer 8. Wejście od strony ul. 3 Maja.
Osoby zakwalifikowane do Podprogramu 2023 zostaną poinformowane o terminie dostawy żywności.
Wszystkie osoby zainteresowane informujemy, iż na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pod adresem: https://www.gov.pl/web/kowr/program-fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027-fepz dostępna jest informacja o ww. programie.
Filename | Size |
---|---|
Skierowanie_PL1 | 320.79 KB |
Skierowanie_Ukraina2 | 338.83 KB |